5

Hel

2019

flag

Euroopan unioni ja maahanmuutto

Puheenaihe.fi -sivusto pyysi Liike Nytin, Eurooppanuorten ja Suomen Perustan edustajilta näkökulmia heinäkuussa alkavan Suomen kolmannen EU:n puheenjohtajakauden painopisteistä. Perustan Simo Grönroos nosti omassa kirjoituksessaan tärkeimmäksi koko Eurooppaa koskettavaksi kysymykseksi humanitaarisen maahanmuuton lopettamisen.

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

31

Tam

2019

flag

”Täytyy panostaa kotouttamiseen”

Suomessa ollaan jo yli neljännesvuosisadan kuultu hokemaa ”Täytyy panostaa kotouttamiseen”. Maahanmuuton ongelmat ovat silti säilyneet kotouttamistoimista huolimatta vuodesta toiseen, joten olisiko maahanmuuton ongelmiin syytä puuttua kiinnittämällä huomiota itse maahanmuuttopolitiikkaan?

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

10

Tam

2019

flag

Loppu halpatyövoiman maahantulolle

Siinä missä Suomessa keskustellaan saatavuusharkinnan poistamisesta, ei Isossa-Britanniassa taas lämmetä työehtoja ja julkisen talouden tilaa heikentävälle halpatyövoiman maahanmuutolle. Muuttajia ei oteta maahan aloille, joissa kuukausipalkka on alle 3000 euroa. Britannian mallin mukainen halpatyövoiman torjuminen olisi oiva linja myös Suomellekin

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

24

Lok

2018

flag

Ajatuksia ”valeuutisista”

Valeuutisista puhutaan paljon, mutta aiheesta käytävästä keskustelusta on vaikea saada otetta - esittävätkö ihmiset tosissaan, että jonkun viranomaisen pitäisi määritellä mikä uutinen on "totta" ja mikä ei? Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos pohtii valeuutisista käytävää keskustelua Ulkopoliittisen instituutin aihetta käsitelleen seminaarin innoittamana.  

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

4

Lok

2018

flag

Hillotolppia ennen ja nyt

Toimittaja Matti Hukarin mukaan nykyisellä Sinisten puolueella on esikuva Suomen historiassa - Sosialidemokraattien puoluehajaannuksesta syntynyt Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen liitto TPSL oli useamman hallituksen neuvostomielinen apupuolue, jonka avulla pyrittiin hajottamaan suomettumiskriittisiä sosialidemokraatteja. Hukari pohtii artikkelissaan onko poliittinen kulttuuri muuttunut miksikään suomettumisen ajoista.

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

5

Hei

2018

flag

Kaverikapitalismia

"Kaverikapitalismi, suuryritysmyönteisyys, pro business, piilokorruptiivinen järjestelmä, korporativismi, kleptokratia – rumalla lapsella on monta nimeä." Matias Turkkila tarkastelee Veroja, velkaa ja kaverikapitalismia -teoksessa ilmestyneessä artikkelissaan Suomen  poliittista päätöksentekoa, piilokorruptiota, kaverikapitalismia ja näiden vaikutuksia maamme talouteen.  

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

20

Kes

2018

flag

Monopolit myyntiin?

Kilpailu luo tehokkuutta ja yksityiset toimijat tuottavat useissa tapauksissa palvelut julkista toimijaa tehokkaammin. Arto Luukkanen pohtii Veroja, velkaa ja kaverikapitalismia -kirjassa julkaistussa artikkelissaan sitä, minkälaisiin ongelmiin voidaan toisaalta liiallisessa yksityistämisen ja ulkoistamisen innossa joutua - oli kyseessä sitten tiet, sähköverkot tai sote-palvelut.

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin

15

Kes

2018

flag

Työeläkejärjestelmä ja Suomen talous

Kerätäänkö työeläkemaksuja liikaa vai liian vähän? Onko työeläkerahastojen sijoituspolitiikassa jotain korjattavaa? Eläkekysymyksiin erikoistunut YTT  Olli Pusa pohtii Veroja, velkaa ja kaverikapitalismia -teoksessa julkaistussa artikkelissaan sitä, miten huonosti hoidettu työeläkejärjestelmä voi näivettää Suomen taloutta.

Näkökulmat

Tutustu tarkemmin