Julkaisu Avaa PDF

Luvattiin, uskottiin ja petyttiin – EU:n ”koronapaketin” lyhyt historia

Kreikan avustamisesta liikkeelle lähteneiden ”kertaluonteisten ja tarkkarajaisten” EU-tukipakettien sarjan viimeisin näytös oli alkujaan koronapakettina lanseerattu, mutta nykyään elpymisvälineenä tunnettu vuonna 2021 hyväksytty paketti, joka rahoitettiin jäsenmaiden yhteisvelalla. Tukipaketin suurin avustusten saaja on ollut Italia, jonka tukeminen oli suunnitteilla jo ennen koronan rantautumista Eurooppaan.

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Matti Viren on osallistunut aktiivisesti EU-tukipaketeista ja euroalueen taloudesta käytyyn keskusteluun jo vuosien ajan. Tässä teoksessa läpivalaistaan EU:n elpymispaketin syntyhistoriaa Virenin vuosina 2020-2021 kirjoittamien artikkelien kautta, joissa pääosassa on paketin puolesta esitettyjen argumenttien kriittinen analysointi. Lopussa kirjoittaja tarkastelee myös sitä, mikä on nykytilanne elpymisvälineen suhteen: kuinka hyvin tukipaketista esitetyt perustelut ovat kestäneet merivettä?

Matti Virenin analyysi elpymisvälineen syntyhistoriasta kuvaa yhden tukipaketin kautta Euroopan unionissa vallitsevia laajempia ongelmia, jotka liittyvä siihen, miten liittovaltion ajaminen menee usein talouden realiteettien edelle, faktojen piilottelu voittaa avoimuuden ja kuinka keskusjohtoisuus pyrkii saamaan yliotetta markkinataloudesta – teos toimiikin samalla ABC-kirjana siitä, mitä tapahtuu, jos taloustieteen perusasiat yritetään heittää romukoppaan. 

Siirry julkaisuun klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Luvattiin uskottiin ja petyttiin

 

Lisätietoja:

Matti Viren

[email protected] / 041 501 8912