Näkökulmat

Onko Apunen vai EVA väärässä?

Perussuomalaisten kannatus on uusimmassa Ylen gallupissa tukevassa nousussa ja ylittänyt kymmenen prosenttiyksikön rajan ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen. Kokoomus ja Vihreät ovat tällä hetkellä hyvässä vedossa kannatuksen suhteen kun taas Keskusta ja Sosialidemokraatit ovat menettäneet asemiaan.

Ylen aamutelevision Jälkiviisaissa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen arvioi tänään Perussuomalaisten kannatuksen ”koteloituvan 8-10 prosentin tasolle”. Arvio on sinänsä kummallinen, sillä Apuselta on ilmeisesti unohtunut hänen oman tutkimuslaitoksensa alkukesästä julkaisema arvio, jonka mukaan neljännes suomalaisista olisi valmis äänestämään ”äärikansallista populistipuoluetta”.

Mikäli suomalaisten asenteita katsotaan, niin Perussuomalaisten linjauksille onkin selkeää kysyntää kansan keskuudessa. EVA:n Tyytymättömyyden siemenet – mistä populismi tulee? -selvityksessä käy esiin että kuusikymmentä prosenttia suomalaista näkee nykyisensuuruisen maahanmuuton olevan liikaa ja vain 24 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väittämän kanssa. Tutkimus on samansuuntainen kuin hiljattain julkaistu Taloustutkimuksen mielipidekysely, jonka mukaan 58 prosenttia suomalaisista kannattaa kovempia otteita maahanmuuton suhteen, kuten viranomaisten toimivaltuuksien lisäämistä ja maahanmuuttopolitiikan kiristämistä.

Jos katsotaan muualle Eurooppaan niin laajamittaista maahanmuuttoa, Euroopan liittovaltiokehitystä ja globalisaatiota vastustavat puolueet nauttivat vankkaa kannatusta. Jopa poliittisesti korrektissa länsinaapurissammekin Ruotsidemokraatit ovat nousseet kannatukseltaan maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi, johtuen maan vuosikausia harjoittamasta taloudellisesti ja sosiaalisesti kestämättömästä maahanmuuttopolitiikasta, joka huolestuttavaa vauhtia muuttaa maan väestöpohjaa.

Voidaan siis todeta, että kaksi vaalijytkyä saavuttaneilla Perussuomalaisilla on poliittisen linjansa puolesta potentiaalia nousta maan suurimmaksi puolueeksi. Kysymys on ainoastaan siitä, miten nopeasti puolue saa palautettua uskottavuutensa kadunmiehen silmissä, heikosti menneen hallitustaipaleen jälkeen.

Simo Grönroos

toiminnanjohtaja

Suomen Perusta -ajatuspaja

8.9.2017